Az ózon biológiai hatása

Bejegyzés megosztása

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Az ózon rendkívül erős oxidálószer, mely a biológiai molekulaszerkezeteket károsítja, a szerves kötésekben lévő szénatomok kettős kötéseinek megbontásával. A sejtmembránok telítetlen zsírsavaival, glikoproteinjeivel, glikolipidjeivel és aminósavjaival lép reakcióba. A hatás függ az ózon koncentrációjától, a behatás idejétől. A kettős szénatom kötések szétszakadása következtében az enzimek és fehérjék, de ugyanakkor a baktériumok, gombák és vírusok inaktiválódnak, fertőzőképességük megszűnik. A kettős kötések megbontásával a baktérium membránon keresztüli anyagcserét biztosító és a sejt reprodukciójához szükséges enzimeket blokkolja. 

A baktérium és gomba membránokkal és a vírus kapszidokkal ellentétben az emberi szöveteket csak tartós behatási idő után és csak korlátozottan károsítja. Ha a nemzetközi irodalmat áttekintjük, számos tudományos cikk foglalkozik az ózon csíraölő hatásával, és a gyógyászatban történő egyre szélesebb alkalmazásával.

Az ózon fertőtlenítő képessége és behatási ideje a legismertebb kórokozókra>>

Az ózon hatása a szagokra

Ha az ózon szagmolekulákkal találkozik, az extra oxigénatom reakcióba lép vele és azonnal elpusztítja, illetve teljesen oxidálja azokat. A reakció következtében a szagmolekula megsemmisül, az ózon oxigénné alakul. Az ózon kezelés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének a szagtalanítására.­ Eltérő sebességgel oxidálja a különböző illat és szag anyagokat, de ­például viszonylagosan alacsony koncentráció elég a szag eltüntetéséhez.

Ózon hatékonyabb mint a klór

Hogyan hat az ózon a dohányfüstre?

Az Ózon megszünteti a fenol gázok által okozott irritációt.
A fenol gázok, láthatatlan részei a dohányfüstnek. Ezek a gázok okozzák azt a kényelmetlen érzést, amikor a bántó dohányfüst “csípi” az ott tartózkodók szemét, és e mellett hosszan tartó, mindent átható kellemetlen szagot árasztanak.  Az ózon teljes mértékben megszünteti a dohányfüst szagot, és jóval hatékonyabb, mint a csupán látható részecskék kiszűrésére alkalmas elektromos légszűrők vagy a szagokat csak időlegesen elfedő illatosító spray-k. Az ózon mint szagtalanító vegyület legnagyobb előnye más eljárásokhoz képest, hogy a szag forrásának lebontásával képes véglegesen megszüntetni a szagot. A hatékonysága annak a függvénye, hogy az ózon milyen mértékben lép érintkezésbe a szagmolekulákkal.

Az ózon hatása a penészgombákra

A penész egy élő szervezet. Ha meg akarunk szabadulni tőle akkor nem elég ha csak a penésztelepeket tüntetjük el, a spórákat is el kell pusztítani, mert e nélkül a penész hamar újra megjelenik! A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható amikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken. Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az elő penészt lefesti, akkor az nagyon hamar átjut a festékrétegen és tovább terjeszkedik! 
Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások azonban más irányú veszélyeket rejthetnek magukban: kipárolgásuk esetleg egészségkárosító lehet. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyek jelentős a formaldehid kibocsátása.
Az ózon elpusztítja a penészgombák spóráit, megakadályozza ezzel a szaporodásukat. A kifejlett – látható – penészgombákkal szemben az ózon felületi hatást fejt ki és a növekedésüket gátolja. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani az elszaporodását. Fontos tudni, hogy a kezelés során a penész elpusztul porózussá válik, egyszerűen letörölhető de továbbra is látható marad, utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a környezeti tényezők még mindig fennállnak, a penész ismét kifejlődhet.

Az ózon hatása a baktériumokra és vírusokra

Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatás hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által: Egy ózon molekula érintkezésbe kerül a sejtfallal.  Az érintkezés következtében létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszti alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további  lyukakat a  sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. A vírus nukleinsavból (DNS vagy RNS) álló genomból és azt körülvevő proteinköpenyből, a kapszidból áll. Az ózonmolekulák a vírus kapszidjait károsítják, így azok képtelenek lesznek a sejt membránokhoz kötődni, továbbadni a fertőzést.

Összehasonlításképpen néhány adat 99,99% -a baktérium koncentráció  mellett az ózon:

Az ózon hatása a poratkákra:

Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb mint a levegő, ezért beszivárog minden apró repedésbe, résbe a padlón, a szövetekbe, kárpitokba, az ágyneműk és a matrac belsejébe is. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő különféle atkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért.  Az ózon nagyobb hatékonysággal pusztítja el az élősködőket mint más eljárások. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre. A hálószoba ózonfriss kezelésével ágynemű is friss illatú és higiénikus lesz.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy értesülhess legújabb újdonságainkról

Több bejegyzés

Ózon infó

Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítőszer

Az ózon rendkívül erős fertőtlenítőszer, mely a gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden pontjába és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat: baktériumokat, vírusokat, penészgombákat, úgy hogy közben nem károsítja a berendezési tárgyakat.

Ózon infó

Az ózon biológiai hatása

Az ózon rendkívül erős oxidálószer, mely a biológiai molekulaszerkezeteket károsítja, a szerves kötésekben lévő szénatomok kettős kötéseinek megbontásával.